Miechunka


Znacie te jesienne kwiaty, które wyglądają jak chińskie lampiony??? W  środku lampionu jest jadalny owoc, który wygląda jak pomidorek koktajlowy. W smaku jest kwaśno – słodki i na surowo raczej nie najsmaczniejszy. To owoce Miechunki – znanej u nas raczej jako roślina ozdobna niż jadmiechunka kulkialna a przy tym bardzo zdrowa. Z owoców miechunki możemy zrobić napar, konfitury,dżemy,wino i nalewkę. Miechunkę zbieramy jesienią kiedy lampiony są pomarańczowe lub delikatnie brązowe.  A teraz o właściwościach leczniczych tej rośliny : ma właściwości cytotoksyczne, hipoglikemiczne, przeciwzapalne.Wodne wyciągi z miechunki wzmagają wydzielanie moczu i wydalanie wraz z nim wielu zbędnych i szkodliwych metabolitów. Jest źródłem vitamin A,C,B. Wskazana przy leczeniu przewlekłych chorób stawów, skóry, otyłości. Świetna na zmiany trądzikowe w formie naparu ( łyżeczkę suszonej miechunki zalewamy szklanką wrzątku, dodajemy łyżeczkę miodu i odstawiamy na godzinę. Pić 3-4 razy dziennie). Miechunka zawiera także wapń miechunka kulki 3 i spore ilości fosforu  – pierwiastki mineralne, które współuczestniczą w mineralizacji kości i zębów.

Rozejrzyjcie się w ogródku 🙂 Może rośnie ? Ja przypadkiem odkryłam na działce.