Pieczone kacze udka


Pieczone uda z kaczki

Pieczone udka kacze z chrupiącą skórką ,pachnące tymiankiem idealne na obiad z żurawiną i ziemniakami. Spróbujcie – proste  w wykonaniu i genialne w smaku.

składniki:kaczka, pieczone udka z kaczki

4 udka kacze

kilka gałązek świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego

pieprz,sól

żurawina lub borówka w słoiku

wykonanie:

Udka myjemy i delikatnie nacinamy na nich skórę w kilku miejscach, tak żeby nie przeciąć mięsa, przyprawiamy solą i pieprzem. Udka układamy skórą do dołu na zimnej patelni i smażymy z obu stron na kolor brązowy ( nie podkładamy pod udka żadnego tłuszczu – sam się wytopi podczas smażenia ). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Usmażone udka przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy tłuszczem z patelni. Dorzucamy tymianek i pieczemy pod przykryciem około 1,5 godziny do miękkości. Podajemy z żurawiną lub borówką i ziemniakami.pieczone uda z kaczki