pierogi z pieczarkami

Pierogi z Pieczarkami


Pierogi z Pieczarkami

Pierogi w nieco innej odsłonie – z farszem pieczarkowym, ja dodaje dużo pieprzu i duszonej cebulki, żeby nie były mdłe. Farsz pieczarkowy jest w przeciwieństwie do tradycyjnych farszy bardzo szybki i prosty w wykonaniu, także koniecznie spróbujcie sobie takie pierożki zrobić. Polecam 🙂

składniki:pierogi z pieczarkami

Na 2 kg pierogów – 1 kg pieczarek

2 cebule

pieprz, sól

masło lub olej do smażenia

ciasto:

Na 2 kg pierogów – 1 kg mąki

ciepła woda

sól

wykonanie:

pierogi z pieczarkamiPieczarki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, cebule drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekana cebulę, chwile smażymy, dodajemy pieczarki, solimy,pieprzymy i dusimy około 15 minut, tak aby cała woda z pieczarek odparowała. Przekładamy do miski, studzimy.

Do wysokiego garnka wlewamy wodę do 3/4 wysokości, dodajemy pół łyżki soli i gotujemy na niewielkim ogniu.

Make przesiewamy na stolnicę lub blat, w środku kopczyka robimy dołek, dodajemy płaska łyżeczkę soli i CIEPŁĄ wodę. Zagniatamy ciasto dodając stopniowo ciepłej wody. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Rozwałkowujemy ciasto cienko na stolnicy, wycinamy krążki, na środku każdego krążka nakładamy łyżkę farszu i zaklejamy dokładnie. Pierogi wrzucamy na wrzącą , osolona wodę i wyjmujemy tuż po wypłynięciu.

A Wy znacie jakieś ciekawe farsze do pierogów ?? Chętnie wykorzystam Wasze pomysły 🙂