Sałatka warstwowa z ananasem


Sałatka warstwowa z ananasem

To pomysł na sałatkę składającą się z kilku warstw, które tworzą pyszną całość. Idealna dla wielbicieli majonezu i ananasa – jest kaloryczna, syta i smaczna 🙂

składniki:

4 – 5 jajeksałatka wielowarstwowa z anansem

słoik selera marynowanego

puszka ananasa

20 dkg szynki drobiowej

puszka kukurydzy

1 jabłko

15 dkg sera żółtego

1 por

kilka łyżek majonezu

pieprz, sól do smaku

wykonanie:

sałatka wielowarstwowaPrzygotowujemy płaskie, wysokie na co najmniej 15 cm naczynie, lub miskę o szerokim dnie. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i drobno szatkujemy. Seler dokładnie odciskamy z zalewy, dodajemy do jajka z łyżką majonezu, solimy i pieprzymy i dokładnie mieszamy i układamy na dno naczynia jako pierwszą warstwę. Por drobno siekamy i sparzamy wrzątkiem na sitku, studzimy. Kukurydzę odsączamy z zalewy, łączymy z porem i łyżką majonezu – przekładamy do naczynia jako druga warstwę. Szynkę i ananasa kroimy w kostkę, mieszamy ze sobą i układamy w naczyniu jako trzecią warstwę. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy razem  z serem żółtym na tace jarzynowej, mieszamy z łyżką majonezu i nakładamy jako ostatnią warstwę na sałatce. Wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Podajemy schłodzoną.