Sałatka z łososia i avocado


Sałatka z łososia i avocado

Świetny, szybki i łatwy pomysł na wykwintną sałatkę. Zamiast dressingu można użyć samego octu balsamicznego. Polecam ponieważ pięknie wygląda i równie pysznie smakuje.

składniki:łosoś i avokado

główka sałaty strzępiastej

200-300 dkg. wędzonego łososia

2 avocado ( miękkie i dojrzałe)

1 duży mięsisty pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych

dressing

100 ml. octu balsamicznego

50 ml. oliwy z oliwek

łyżeczka ostrej musztardy

kilka kropel sosu sojowego

sok z połówki cytryny

łyżeczka miodu

wykonanie:

Wszystkie składniki dressingu mieszamy ze sobą na jednolitą masę.

Sałatę myjemy , rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Avocado i łososia kroimy na mniejsze kawałki – układamy na sałacie. Na koniec układamy pokrojonego w grubą kostkę pomidora i polewamy wszystko dressingiem. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.