smardze z zielonymi szparagami

Smardze z zielonymi szparagami


Smardze z zielonymi szparagami

Dla mnie to po prostu niebo w gębie. Cudowne, orzechowe smardze i pieczone zielone szparagi – pełnia szczęścia na talerzu. Smardze są grzybami, które występują krótko wczesną wiosną, można je wykorzystać na wiele sposobów  – faszerować, dodawać do pasztetów, tart, makaronów, ale najsmaczniejsze są z patelni na masełku klarowanym.

Ważna informacja!!!  Smardz Znajduje się na liście gatunków grzybów objętych częściową ochroną w Polsce. Ochroną objęte są okazy rosnące poza terenem ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz poza terenami zieleni. Ujęty na czerwonej liście grzybów wielkoowocnikowych zagrożonych w Polsce ze statusem „R”- rzadki !!!!!!

składniki na smardze z zielonymi szparagami:

10 dużych lub 15 mniejszych smardzysmardze z zielonymi szparagami

pół kilo zielonych szparag

1 duża cebula

pół szklanki śmietanki słodkiej 30 %

łyżka posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz

tarty parmezan

masło do smażenia (najlepiej klarowane )

Przepis na smardze z zielonymi szparagami:

smardze z zielonymi szparagamiSmardze dokładnie opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Ze szparag odłamujemy zdrewniałe końcówki, myjemy i kroimy na pół. Cebule drobno siekamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni góra – dół.  Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i pokrojone smardze, solimy i pieprzymy do smaku,  smażymy około 5 minut, przekładamy do płaskiego naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy szparagi. Do śmietanki dodajemy  szczyptę soli i pieprzu (najlepiej grubo mielonego), posikana natkę pietruszki, mieszamy i zalewamy danie. Wkładamy do piekarnika na około 20  minut, podajemy gorące z tartym parmezanem.  Jedliście kiedyś Smardze, macie na nie jakieś ciekawe przepisy ???