Syrop z pędów sosny


Syrop z pędów sosny

Wiosną nie myślimy o przeziębieniach i grypie, a warto się zabezpieczyć, bo to właśnie w maju zbieramy pędypędy sosny młodej sosny na syrop o wspaniałych właściwościach leczniczych. Pędy sosny zawierają witaminę C, flawonoidy, węglowodany, kwasy żywiczne i sole mineralne. Syrop z pędów sosny ma działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, udrożnia drogi oddechowe i działa wykrztuśnie. Syrop robi się banalnie prosto – musimy jednak pamiętać, żeby mądrze zbierać pędy sosny, znaleźć stanowisko z dużą ilością sosen i  nie zrywać wszystkich pędów (po kilka z całego drzewka) – bo to naturalny przyrost (młode gałązki) dzięki, któremu sosna rośnie. Wskazówki na końcu przepisu.

składniki:

pędy sosny

cukier

syrop z pedow sosnywykonanie:

Pędy sosny kroimy na małe kawałki (nie musimy ich obierać z brązowej skórki). W wyparzonym słoiku układamy warstwę pędów sosny 3-4 cm i zasypujemy 4 łyżkami cukru. Czynność powtarzamy do momentu napełnienia słoika. Słoik zakręcamy i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na co najmniej tydzień. Powstały syrop zlewamy do mniejszych słoiczków lub butelek i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce, w ten sposób syrop możemy przechowywać nawet 2 lata.

Kiedy zbierać pędy sosny?

Pędy sosny zbieramy na początku maja.

Jak zbierać pędy sosny?

Odrywamy po jednym maksymalnie dwa pędy sosny z jednej gałązki (zewnętrzne), koniecznie zwracając uwagę na to, żeby nie zerwać środkowego pędu, który jest rocznym przyrostem sosny, i stanowi pień drzewa.