Szparagi z jajkiem sadzonym


Zielone szparagi z jajkiem sadzonym

To chyba jeden z najprostszych przepisów na szparagi – i w takiej formie najbardziej mi smakują. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę 🙂

składniki: szparagi z jajkiem sadzonym

dla 2 osób

około 10 – 14 zielonych szparag

2 jajka

łyżka masła

łyżka smalcu

garść startego parmezanu (lub innego twardego sera)

sól, pieprz

wykonanie:

szparagi z jajkiemZe szparag odrywamy lub odcinamy zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy szparagi na średnim ogniu kilka minut soląc odrobinę.  Na osobnej patelni rozgrzewamy smalec, wbijamy jajka, solimy, pieprzymy i smażymy około 10 minut. Gorące szparagi przekładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem, na wierzch układamy jajko sadzone i podajemy.