Szparagi z jajkiem sadzonym


Zielone szparagi z jajkiem sadzonym

To chyba jeden z najprostszych przepis贸w na szparagi – i w takiej formie najbardziej mi smakuj膮. Przygotowanie zajmuje dos艂ownie chwil臋 馃檪

sk艂adniki: szparagi z jajkiem sadzonym

dla 2 os贸b

oko艂o 10 – 14 zielonych szparag

2 jajka

艂y偶ka mas艂a

艂y偶ka smalcu

gar艣膰 startego parmezanu (lub innego twardego sera)

s贸l, pieprz

wykonanie:

szparagi z jajkiemZe szparag odrywamy lub odcinamy zdrewnia艂e ko艅c贸wki. Na patelni rozgrzewamy 艂y偶k臋 mas艂a i sma偶ymy szparagi na 艣rednim ogniu kilka minut sol膮c odrobin臋.聽 Na osobnej patelni rozgrzewamy smalec, wbijamy jajka, solimy, pieprzymy i sma偶ymy oko艂o 10 minut. Gor膮ce szparagi przek艂adamy na talerz, posypujemy startym parmezanem, na wierzch uk艂adamy jajko sadzone i podajemy.