Tagliatelle z pulpetami w sosie pomidorowym


Makaron tagliatelle z pulpetami w sosie pomidorowym

To danie to taka alternatywa dla bolognese, ładnie się prezentuje i jest pyszne. Oczywiście pulpeciki możecie podać również z ziemniakami lub ryżem.

składniki:pulpety z sosem pomidorowym

0,5 kg łopatki, szynki lub karkówki wieprzowej

1 butelka pulpy pomidorowej lub kartonik koncentratu pomidorowego

1 bułka pszenna namoczona w mleku

garść liści bazylii

garść tartego parmezanu

łyżka masła

kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego

pieprz, sól, cukier

opakowanie makaronu tagliatelle

wykonanie:

Makaron tagliatelle z pulpetami w sosie pomidorowymMięso przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy odciśniętą bułkę namoczoną w mleku, pieprz i sól do smaku. Wilgotną dłonią formujemy nieduże pulpety, które podsmażamy z każdej strony na maśle na patelni. Podsmażone pulpety przekładamy do garnka, podlewamy wodą, dodajemy kilka liści laurowych, ziele angielskie, pieprz i sól i dusimy około 30 minut pod przykryciem. Odlewamy spod pulpetów wodę do rondelka, dodajemy pulpę lub koncentrat pomidorowy, posiekane liście bazylii i łyżeczkę cukru. Tak powstałym sosem zalewamy pulpety i dusimy jeszcze 10 minut. Podajemy z ugotowanym makaronem tagliatelle i tartym parmezanem.