Wołowina z czarną fasolą


Wołowina z czarną fasolą

Danie nieco pracochłonne, ale ciekawe w smaku i możemy podać je na różne sposoby – z ziemniakami, ryżem, makaronem, pieczywem. I pamiętajmy – czerwone mięso jest bardzo zdrowe 🙂

składniki:wołowina z makaronem soba

około 70 dkg pręgi lub udźca wołowego

puszka czarnej fasoli w sosie własnym

3 cebule

3 marchewki

pół szklanki czerwonego wytrawnego wina

szklanka (250 ml) wywaru warzywnego lub wody

kilka liści laurowych

pieprz czarny ziarnisty

sól

olej do smażenia

wykonanie:

MAKARON SOBA Z WOŁOWINĄWołowinę kroimy w dużą kostkę i obsmażamy na patelni na kolor brązowy. Podlewamy winem i chwilę gotujemy, żeby alkohol się zredukował, dolewamy wywaru lub wody, dorzucamy liście laurowe i pieprz i gotujemy około 1,5 godziny do momentu, aż mięso będzie miękkie. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki, marchew obieramy i kroimy w grube plastry, fasolę odsączamy z płynu na sitku. Marchewkę, fasolę i cebulę dodajemy do wołowiny i dusimy razem 30 minut, solimy do smaku. Podajemy gorące – ja użyłam makaronu Soba.