zakwas na barszcz czerwony

Zakwas na barszcz czerwony


Przepis na zakwas na barszcz czerwony:

Warto samemu nastawić sobie zakwas na barszcz czerwony , szczególnie przed Wigilią, macie wtedy gwarancję smaku i jakości . Dzięki zakwasowi barszcz jest intensywny i aromatyczny , ma również przepiękny kolor.Taki zakwas nie wymaga wiele pracy, więc zabierajcie się za obieranie buraków 🙂

 

zakwas na barszcz czerwony2

składniki na zakwas na barszcz czerwony:

1 kg buraków czerwonych

połówka główki czosnku

gruba kromka chleba razowego na zakwasie

5-6 liści laurowych

5-6 ziaren ziela angielskiego

kilka ziarenek pieprzu

1,5 – 2 l zimnej,przegotowanej wody

 

zakwas na barszcz czerwony 3

jak zrobić zakwas na barszcz czerwony :

Buraki obieramy i kroimy w niedużą kostkę, czosnek możemy obrać lub przekroić na pół z łupina bez obierania. Buraki, czosnek, przyprawy i chleb wkładamy do wysokiego naczynia ( najlepiej szklanego lub kamionkowego ), zalewamy wodą, przykrywamy i odstawiamy na  około 5 dni w ciepłym miejscu. Wszystkie składniki zakwasu muszą być dokładnie przykryte wodą , żeby zakwas nie zapleśniał. Podczas kiszenia na wierzchu zbierze się piana – jest to naturalne, pianę  należy zebrać i ponownie przykryć zakwas ( ja przykrywam talerzem). Po upływie 5 dni zakwas zlewamy do butelek przez gazę lub gęste sito, zakręcamy. Taki zakwas na barszcz możemy przechowywać w lodówce do miesiąca.

Smak zakwasu możecie urozmaicić owocem jałowca – nadaje piękny aromat, ale to oczywiście kwestia gustu i smaku. Ja robię zakwas kilka razy w roku, bardzo lubimy intensywny, domowy barszczyk, szczególnie z krokietem lub uszkami .Możecie również ugotować barszcz bez zakwasu na burakach i jabłkach, również będzie smaczny. Pamiętajcie jednak, że przy gotowaniu takiego barszczu należy użyć dużej ilości buraków, żeby nadać wywarowi koloru i intensywności.

Na Święta Wielkanocne zamierzam zrobić zakwas na Żur – ciekawa jestem czy wyjdzie równie smaczny jak ten na barszcz.

Podzielcie się proszę przepisami na Wasze zakwasy na barszcz wigilijny lub przepisami na sam barszcz. Każdy z Was ma pewnie swoje, domowe sposoby lub tradycyjne przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Bardzo chętnie skorzystam z Waszych rad i pomysłów 🙂