Zapiekanka ziemniaczana z serem Reblochon 1


Zapiekanka ziemniaczana z serem Reblochon

I ten ser jest tutaj gwiazd─ů ­čÖé Nazwa sera oznacza ÔÇ×drugi ud├│jÔÇŁ. Wzi─Ö┼éa si─Ö st─ůd, ┼╝e rolnicy doili potajemnie drugi raz doili krowy , by nie p┼éaci─ç podatku od ca┼éo┼Ťci mleka. Reblochon wytwarzany jest z t┼éustszego, bogatszego mleka pochodz─ůcego z drugiego udoju kr├│w ras Abondance i Tarine. Dodatkowo, tradycyjnie sery zaczynano wytwarza─ç, gdy mleko by┼éo jeszcze naturalnie ciep┼ée. Pierwsze sery Reblochon zosta┼éy wyprodukowane w XIV wieku przez sabaudzkich g├│rali. …. I w tej zapiekance nie da si─Ö tego sera zast─ůpi─ç ┼╝adnym innym. Bywa w du┼╝ych marketach lub dobrych sklepach z serami. Prawdziwy, cudowny, francuski smak ­čÖé

składniki:francuska zapiekanka ziemniaczana z serem Reblochon

kr─ů┼╝ek sera Reblochon

6-8 nie du┼╝ych czerwonych ziemniak├│w

30 – 40 dkg boczku parzonego

kilka ga┼é─ůzek ┼Ťwie┼╝ego tymianku lub ┼éy┼╝eczka suszonego

2 z─ůbki czosnku

pieprz, s├│l

wykonanie:

ziemniaczana zapiekanka z serem ReblochonZiemniaki gotujemy 15 minut w osolonej wodzie w mundurkach. Po ostygni─Öciu ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry, nast─Öpnie wk┼éadamy do naczynia ┼╝aroodpornego. Boczek kroimy w drobn─ů kosteczk─Ö i sma┼╝ymy na suchej patelni oko┼éo 10 minut, pod koniec sma┼╝enia boczku dorzucamy drobno posiekany czosnek.Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Dok┼éadamy do ziemniak├│w i delikatnie mieszamy z ziemniakami. Na wierzch uk┼éadamy kilka ga┼é─ůzek tymianku ( lub sypiemy suszony), solimy,pieprzymy do smaku. Na ┼Ťrodku zapiekanki uk┼éadamy ser Reblochon w ca┼éo┼Ťci i pieczemy w piekarniku bez przykrycie do momentu, a┼╝ ser ca┼ékowicie si─Ö rozpu┼Ťci a na wierzchu zapiekanki zostanie tylko sk├│rka po serze, podajemy gor─ůce ­čÖé

Komentarze

  1. […] u mnie na blogu znajdziecie kilka przepis├│w na dania francuskie np. zapiekanka z serem Reblochon (przepis), lub zapiekanka z cykori─ů (przepis), obie bardzo smaczne i godne […]