Boczek pieczony w pięciu smakach


Boczek pieczony w pięciu smakach

Ten przepis znalazłam w Chińskiej książce kucharskiej. Boczek wyszedł bardzo dobry, zupełnie inny w smaku od tego do którego przywykliśmy, oczywiście to kwestia przypraw. Idealnie komponuje się z marynowanymi grzybkami i chrzanem, znów ta zaskakująco pyszna prostota na talerzu jest najlepsza 🙂

składniki:boczek w pięciu smakach

około 60 dkg  surowego boczku bez kości ze skórą

1 łyżeczka octu jabłkowego lub ryżowego

sok z połówki cytryny

1 łyżka chińskiej przyprawy pięć smaków

1 łyżeczka sosu sojowego

pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu

wykonanie:

pieczony boczek w pięciu smakachSkórę na boczku oczyszczamy i nacinamy nożem w odstępach 2-3 cm. Boczek odwracamy skórą do dołu i nacieramy przyprawą pięć smaków. Ponownie odwracamy boczek skóra do góry. Sok z cytryny mieszamy z octem,sosem sojowym, pieprzem i solą i dokładnie zalewamy nim boczek (szczególnie w nacięciach). Tak przygotowany boczek wkładamy do lodówki na noc (co najmniej 8 godzin). Piekarnik ustawiamy na opcję grill i rozgrzewamy do 170 stopni. Boczek układamy na ruszcie na najwyższej półce, na niższą półkę wkładamy blachę (będzie na nią skapywał tłuszcz z boczku) i pieczemy 40 minut, zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy kolejne 20 minut, przewracając boczek od czasu do czasu. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 20 minut, kroimy w plastry i podajemy.