Filet z kurczaka w sezamie


Filet z kurczaka w sezamie

Oto przykład, że kurczak nie musi być nudny – kilka przypraw,sezam i mamy pyszny kawałek fileta na obiad. Taki filet możemy również wykorzystać na zimno do kanapek na lunch, wystarczy dodać trochę zieleninki i warzywko 🙂

składniki: dla 3 osóbkurczak w sezamie

1 podwójna pierś z kurczaka

2 łyżeczki słodkiej papryki

garść czosnku niedźwiedziego

garść sezamu

sól, pieprz

100 ml oliwy z oliwek

wykonanie:

Filet z kurczaka w sezamiePierś myjemy i oczyszczamy z białych błonek, kroimy w poprzek na cienkie plastry plastry (możemy delikatnie rozbić tłuczkiem). Oliwę z przyprawami mieszamy w naczyniu, polewamy powstałą marynatą pokrojony filet z kurczaka i dokładnie mieszamy dłonią, tak, aby marynata dokładnie przyległa do wszystkich kawałków. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy lub suchą grillową patelnię – smażymy filety z obu stron na złoto – brązowy kolor.