Karkówka z cebulką


Chyba najprostsza i bardzo smaczna wersja karkówki. Jest soczysta,miękka i dobrze przyprawiona. Możecie ją podać z ziemniakami,pieczywem, ryżem jak również jako dodatek do chleba – polecam 🙂

składniki:KARKÓWKA Z CEBULKĄ

dla 3 – 4 osób

1 kg. karkówki wieprzowej

szklanka mleka

3 duże cebule

pieprz,sól

słodka papryka w proszku

opcjonalnie ziarna kolendry

olej do smażenia

wykonanie:

karkówka w mleku z cebuląKarkówkę myjemy i kroimy na 1-2 cm. plastry. Przyprawiamy solą i pieprzem ( możemy dodać rozgniecione w moździerzu ziarna kolendry – 1 łyżkę), wkładamy do głębokiego naczynia, zalewamy mlekiem i wstawiamy do lodówki – najlepiej na 24 godziny. Po dobie wyjmujemy mięso z lodówki, odlewamy mleko i przyprawiamy słodką papryką. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso na złoto – brązowy kolor z obu stron, zmniejszamy ogień. Cebulę kroimy w pióra – dokładamy do karkówki. Przykrywamy pokrywą i dusimy około 20 – 30 minut na niedużym ogniu ( do miękkości).