Krem z marchewki z imbirem

Krem z marchewki z imbirem


Krem z marchewki z imbirem

Zimą brak dobrych, świeżych, pachnących warzyw-ratujmy się więc tymi korzennymi 🙂 Krem z marchewki z imbirem jest słodko – ostry, rozgrzewający i bardzo prosty w przygotowaniu. Spróbujcie, naprawdę warto 🙂

składniki:Krem z marchewki z imbirem

1  litr bulionu warzywnego lub drobiowego

5 marchewek

3 duże lub 4 mniejsze ziemniaki

czubata łyżeczka imbiru lub łyżeczka świeżego startego na tarce

pół łyżeczki curry

sól, pieprz, cukier

ziarna słonecznika uprażone na suchej patelni

wykonanie:

Krem z marchewki z imbiremMarchewki i ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do bulionu. Dodajemy imbir, curry, pieprz, sól i cukier do smaku i gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną. Całość miksujemy i podajemy z prażonym słonecznikiem lub grzankami i łyżką śmietany.