Leczo z bakłażanem


Leczo z cukinii z bakłażanem

Jeśli kochacie warzywa to jest to idealna potrawa – szczególnie w okresie letnim, gdy mamy dostęp do świeżych cukinii, bakłażanów, kabaczków i pomidorów. Jedzcie na zdrowie.

składniki:leczo z cukinii z bakłażanem

0,5 kg dobrej kiełbasy

20 dkg boczku parzonego

1 bakłażan

2 cukinie (żółte lub zielone)

2 papryki (kolor dowolny)

2 nieduże kabaczki lub jeden duży

4 – 5 pomidorów

1 papryczka chilli

sól, pieprz

łyżka smalcu lub oleju

100 ml przecieru pomidorowego

wykonanie:

leczo z bakłażanemKiełbasę i boczek kroimy w dużą kostkę, cebule kroimy w pióra, papryczkę chilli drobno siekamy i wszystko razem smażymy na patelni na smalcu lub oleju kilka minut. Przekładamy do dużego garnka, dorzucamy pokrojoną w kostkę i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę i dusimy kilka minut na małym ogniu. Następnie dokładamy pokrojonego w kostkę bakłażana i również chwilę dusimy. Dokładamy pokrojoną w kostkę cukinię, kabaczka i obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Dolewamy przecier pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 10 minut (tak, aby warzywa się nie rozpadły, ale były wystarczająco miękkie). Leczo podajemy gorące.