Marynowana mozzarella z pomidorem


Marynowana mozzarella z pomidorem

To przystawka idealna na lato – muszą być do niej, pyszne ,dojrzale pomidory pachnące latem – ja używam malinowych. Mozzarella również powinna być dobrej jakości – wtedy to danie nabiera doskonałego smaku. Z reguły robimy pomidory z mozzarellą i bazylią a to nieco inna odsłona . Marynata nadaje mozzarelli ostrości, koper włoski aromatu i zaczyna być pysznie. Zachęcam Was do zrobienia sobie tej przystawki – zaskoczycie smakiem zarówno domowników jak i gości.

 

marynowana mozzarella z pomidorami 1

składniki na marynowaną mozzarellę z pomidorami:

dla 2 osób:

2 kulki mozzarelli

2 dojrzałe pomidory

marynata do mozzarelli:

pół łyżeczki nasion kopru włoskiego

otarta skórka z 1 cytryny

15 liści bazylii

4 łyżki stołowe oliwy

1 ząbek czosnku

sól,pieprz

 

jak zrobić marynowaną mozzarellę z pomidorami :

W pierwszej kolejności robimy marynatę. Nasiona kopru wysypujemy na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię i prażymy do momentu,aż  zaczną charakterystycznie strzelać pękając. Uprażone przesypujemy do moździerza i delikatnie ucieramy ( nie na miazgę). Przekładamy do miski. Do kopru dodajemy otartą skórkę z cytryny, poszatkowane liście bazylii, oliwę, rozgnieciony ząbek czosnku,pieprz, sól i dokładnie mieszamy marynatę. Mozzarellę rwiemy palcami, obtaczamy w marynacie i odstawiamy na 20-30 minut. Podajemy z pomidorami pokrojonymi na cząstki.