Ogórki małosolne


Ogórki małosolne

Wszyscy znamy ogórki małosolne – idealny dodatek do obiadu , kanapek, jako przekąska. Oto nasz domowy przepis na ogórki małosolne, chrupiące , pachnące, pyszne ……

Składniki:OGORKI MALOSOLNE

0,5kg ogórków

1litr przegotowanej ciepłej wody

zestaw do kiszenia, czyli:

koper 3 baldachimy

liść chrzanu

korzeń chrzanu około 3 – 5cm

czosnek 1/2 główki

2 łyżeczki gorczycy białej

3 łyżki soli kamiennej niejodowanej

Wykonanie:

ogórki małosolneOgórki dobrze płuczemy i usuwamy szypułki, następnie moczymy przez godzinę w zimnej wodzie. W tym czasie w glinianym naczyniu (ewentualnie dużym słoiku około 1,5 – 2l) na dnie układamy liść chrzanu, wsypujemy 2 łyżki gorczycy białej, korzeń chrzanu i pokrojone na pól ząbki czosnku. Następnie układamy ogórki białymi końcami do góry jeden obok drugiego. W przegotowanej ciepłej wodzie rozpuszczamy 3łyżki soli, i zalewamy ogórki. Ogórki muszą być całe przykryte wodą. Następnie naczynie zakrywamy małym talerzykiem, ale tak, żeby nie zamknąć ich szczelnie, i przyciskamy talerzyk czymś ciężkim, np. kamieniem. Ogórki są gotowe do jedzenia po upływie 48godzin.

Wskazówka: Im cieplejszą wodą zalejemy ogórki, tym wyjdą bardziej chrupiące. 🙂