Przepis na makaron penne z sosem kurkowym
Bardzo prosty przepis na pyszny obiad z kurkami. Jak wiemy do grzybków najlepiej słodka śmietana i zawsze wychodzi pyszny sos. Zróbcie sobie taki obiad, póki świeże kurki są dostępne. Jeśli natomiast macie ich w nadmiarze, zawsze możecie je oczyścić (bez płukania!) i zamrozić na zimę. Ja zwykle tak robię i dzięki temu mogę cieszyć się ich smakiem cały rok, ale wiadomo – świeże najlepsze. 🙂
składniki na makaron penne z sosem kurkowym
opakowanie makaronu penne
200 gram świeżych kurek
1 duża lub 2 małe cebule
150 ml śmietanki 30-36 %
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pieprz świeżo mielony, sól
łyżka masła
tarty parmezan
jak zrobić makaron penne z sosem kurkowym?:
Kurki dokładnie oczyszczamy , płuczemy i odsączamy na sicie, jeśli grzyby są duże, kroimy je na mniejsze kawałki. Makaron penne gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Cebulę kroimy w pióra lub w kosteczkę i wrzucamy na patelnię na rozgrzane masło, po chwili dodajemy kurki, smażymy 2 minuty, podlewamy niedużą ilością wody i dusimy około 20 minut (jeśli woda odparuje – dolewamy kolejną). Uduszone kurki pieprzymy i solimy do smaku, dolewamy śmietanę i gotujemy chwile na małym gazie do momentu, aż śmietana zgęstnieje, zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekana natkę pietruszki, mieszamy, polewamy sosem kurkowym makaron, na wierzch ścieramy parmezan.
Lubicie kurki? Możecie zrobić je po prostu w śmietanie , przepis znajdziecie tutaj. Można je również marynować i obiecuję w tym sezonie wstawić przepis na kurki marynowane. Sprawdzają się również świetnie jako dodatek do zup, sosów czy tez przeróżnych mięs.
Pamiętajcie grzyby zbieramy tylko te, które znamy a jeśli kupujemy to tylko z pewnego źródła z certyfikatem !!!