Penne z gorgonzolą i orzechami

Penne z gorgonzolą i orzechami


Przepis na penne z gorgonzolą i orzechami

Przedstawiam  Wam pomysł na szybkie i ciekawe penne z serem gorgonzola i orzechami. Do tego dania użyjecie swoich ulubionych orzechów – ja wykorzystałam orzeszki ziemne (fistaszki), ale równie dobrze możecie użyć orzechów włoskich, laskowych, piniowych itp.

składniki na penne z gorgonzolą i orzechami:PENNE Z GORGONZOLĄ I ORZECHAMI

opakowanie makaronu Penne

200 g śmietany 18 %

100 g sera gorgonzola

2 łyżki orzechów delikatnie rozgniecionych w moździerzu

1 cebula

pieprz, sól

parmezan

garść posiekanej natki pietruszki

łyżka masła lub oliwy

PENNE Z GORGONZOLĄ I ORZECHAMIJak zrobić penne z gorgonzolą i orzechami?

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim orzechy z drobno posiekana cebulą. Dodać pokruszona gorgonzolę, śmietanę, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Całość podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż ser całkowicie się rozpuści tworząc jednolita masę. Dodać do sosu makaron, dokładnie wymieszać, podawać gorące z tartym parmezanem. Spróbujcie zrobić to pyszne pene i dajcie znać jak Wam smakowało .