Pieczony Seler


Pieczony Seler

Nie wierzyłam, że może być tak smaczny. Słodki, miękki, pachnący przyprawami pieczony seler. Świetny jako dodatek do obiadu zamiast sałatki, jak również jako samodzielna przystawka.

składniki:upieczony-seler

1 duży korzeń selera

1 główka czosnku

garść świeżego lub suszonego tymianku

łyżka masła

olej do smażenia

wykonanie:

seler-pieczonyPiekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem. Seler obieramy i obsmażamy w całości na patelni na kolor brązowy, przekręcając go tak, aby obsmażył się równomiernie. Seler przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy tłuszczem z patelni, dodajemy tymianek i nie obrana główkę czosnku przekrojoną na pół. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 – 60 minut do miękkości. Podajemy gorący.