Risotto z groszkiem i wątróbką


Risotto z  groszkiem i wątróbką

To bardzo proste do wykonania danie i bardzo smaczne – delikatne risotto z groszkiem i smażone na maśle wątróbki drobiowe. Jeśli nie ma sezonu na świeży groszek, lub nie macie do niego dostępu, możecie użyć groszku konserwowego lub mrożonego.

składniki:risotto z groszkiem

szklanka ryżu arborio

0,5 kg wątróbek drobiowych (ja użyłam indyczej)

2 cebule

szklanka zielonego groszku

200 ml białego, wytrawnego wina

2 szklanki bulionu warzywnego

pół kostki masła

sól, pieprz,

wykonanie:

risotto 1Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy ryż, chwilkę smażymy (tak aby się nie przypalił), podlewamy winem, gotujemy kilka minut, aż wino się zredukuje, dolewamy szklankę bulionu i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do momentu,aż ryż wchłonie cały płyn. Jeśli ryż nie będzie miękki dolewamy stopniowo pozostały bulion i dusimy do miękkości. Pod koniec gotowania dorzucamy groszek i dusimy około 5 minut razem z ryżem (jeśli jest to groszek z puszki – dodajemy go po ugotowaniu ryżu). Po ugotowaniu dodajemy do ryżu łyżkę masła i przykrywamy, żeby się rozpuściło, solimy i pieprzymy do smaku. Cebulę kroimy w pióra i dusimy na maśle do miękkości podlewając w razie potrzeby odrobiną bulionu. Wątróbkę oczyszczamy z błon i smażymy na patelni na maśle na brązowy kolor z obu stron na dużym ogniu, solimy i pieprzymy po usmażeniu.  Na talerz nakładamy kolejno risotto, cebulę i wątróbkę. Podajemy gorące.