Schab Dojrzewający

Schab Dojrzewający


Schab Dojrzewający

Schab dojrzewający przypomina polędwicę łososiową , ale jest nieco bardziej suchy. Ma słodkawo – słony smak i wyraźnie odczuwalną skórkę pełną przypraw. Zrobienie takiego schabu nie jest pracochłonne, ale czasochłonne. Także trzeba uzbroić się w cierpliwość i mamy pyszną domową wędlinę. Gorąco polecam 🙂

składniki:

1 kg schabu środkowego

1,5  szklanki cukru

1/2 szklanki soli

2 łyżeczki soli peklowej

marynata końcowa:

1 łyżka tymianku (suszonego)

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki pieprzu

1 łyżka majeranku (suszonego)

wykonanie:

Schab myjemy, osuszamy i odcinamy wszystkie błony, tłuszcz zostawiamy, mięso będzie lepsze w smaku. Przekładamy do pojemnika i dokładnie zasypujemy cukrem. Wstawiamy do lodówki pod przykryciem na dwa dni, w tym czasie na dnie pojemnika będzie zbierał się płyn , który 2 razy dziennie odlewamy , starając się nie wylewać cukru. Po tym czasie schab obmywamy z cukru, suszymy, i nacieramy sola peklującą, następnie zasypujemy solą zwykłą i wstawiamy do lodówki na kolejne dwa dni. Po dwu dniowym peklowaniu, schab dokładnie myjemy, osuszamy. Z przypraw do marynatę robimy mieszankę, najlepiej delikatnie rozcierając przyprawy w moździerzu a czosnek przepuszczając przez praskę. Obtaczamy dokładnie z każdej strony schab w przyprawach, wkładamy delikatnie do pończochy , zawiązujemy i wieszamy w przewiewnym miejscu (ja wieszam obok okna). Czekamy 4 – 5 dni, aż schab dokładnie obeschnie i gotowe. Robicie domowe wędliny?? Pochwalcie się jakie 🙂