Schabowy z pianą z białek


Schabowy z pianą z białek

Taki schabowy robi wrażenie – duży, puszysty i bardzo syty. Panieruje się go trochę inaczej niż zwykłego schabowego, ale dzięki temu uzyskujemy fajny efekt końcowy. „Up-gradtujcie ” 🙂 swojego schabowego 🙂

składniki:Schabowy z pianą z białek

dla 2 osób:

2 grube kotlety schabowe ( najlepiej z kością )

3 jajka

bułka tarta do panierowania

sól,pieprz

tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)

wykonanie:

Schabowy z piana z bialekKotlety schabowe solidnie rozbijamy bardzo cienko. Dwa jajka rozdzielamy – osobno żółtka , osobno białka. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do żółtek dodajemy jajko i roztrzepujemy widelcem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kotlety solimy,pieprzymy i panierujemy kolejno: w bułce tartej, żółtkach z jajkiem. Następnie na jedną stronę kotleta nakładamy szpatułką ubitą pianę i smażymy stroną z białkiem na złoto-brązowy kolor ( na druga stronę kotleta nie nakładamy białka). Kotleta delikatnie przekładamy na drugą stronę i smażymy na brązowy kolor. Podajemy z ziemniakami.