Przepis na sernik na zimno z galaretką i owocami
Ciasto według przepisu Marty, które urzekło mnie i smakiem i wyglądem. Pyszny, orzeźwiający sernik na zimno z owocami to cudowny pomysł na ciasto w upalne dni. Użyjcie do niego swoich ulubionych owoców – ten z przepisu jest z jagodami i malinami 🙂
Składniki na sernik na zimno z galaretką i owocami:
spód:
100 g sucharków
200 g nutelli lub innego kremu czekoladowego
środek:
1 kg sera do serników
200 ml śmietany kremówki 30-36 %
3 łyżki żelatyny
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
wierzch:
2 galaretki (najlepiej w kolorze kontrastowym do owoców)
200 g malin
200 g jagód (lub innych owoców – najlepiej Waszych ulubionych)
Jak zrobić sernik na zimno z galaretką i owocami?
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folia aluminiową. Sucharki rozdrabniamy wałkiem i mieszamy z ciepłą, podgrzaną nutellą. Wykładamy na tortownicę, wyrównujemy i wkładamy do lodówki. Śmietanę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej żelatynę dokładnie mieszając. Ser miksujemy dodając partiami cukier, cukier waniliowy i śmietanę z żelatyną. Masę wlewamy na schłodzony spód, na wierzch wysypujemy owoce i całość schładzamy ponownie w lodówce. Galaretki rozpuszczamy w 3/4 przepisowej wody. Studzimy. Tężejącą galaretkę wlewamy powoli na wierzch ciasta. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce do momentu aż galaretka całkowicie stężeje. Jak Wam się podoba taki kolorowy serniczek ?