Home / Przystawki / Śledź pod pierzynką
20 kwietnia, 2017

Śledź pod pierzynką

Posted in : Przystawki on by : admin Tagi: , , , , , , , ,

Śledź pod pierzynką

Inaczej zwany śledziem pod szubą. To połączenie śledzia, buraków, ziemniaków, marchewki i jajek ułożonych warstwowo w formie sałatki. Sycąca, pyszna przystawka, idealna na imprezy 🙂

składniki na śledzia pod pierzynką:

4 płaty śledziowe w olejuŚledź pod pierzynką

2 -3 buraki

2 – 3 ziemniaki

1 cebula

2 marchewki

4 jajka

majonez do przekładania warstw

sól, pieprz

Jak zrobić śledzia pod pierzynką?

Śledź pod pierzynkąZiemniaki i marchewkę gotujemy w mundurkach, buraki pieczemy w piekarniku zawinięte pojedynczo w folię aluminiową w 180 stopniach 2 godziny (możemy również kupić gotowe, gotowane buraki), jajka gotujemy na twardo. Śledzie kroimy w kostkę i układamy na dnie naczynia. Ziemniaki obieramy i  kroimy w kostkę i łączymy z drobno posiekana cebulą, pieprzymy i solimy do smaku – nakładamy na śledzie, na te dwie warstwy nakładamy majonez (ja rozcieńczam majonez z jogurtem greckim lub przegotowana wodą – wtedy jest rzadszy). Buraki obieramy, kroimy w kostkę i nakładamy jako kolejną warstwę. Marchewkę obieramy i bardzo drobno siekamy, nakładamy na buraki. Jajka ścieramy na tarce jarzynowej i nakładamy jako ostatnią warstwę. Całość przykrywamy majonezem i przyozdabiamy natką, rzeżuchą lub koperkiem. Podajemy dobrze schłodzone. Jeśli lubicie majonez, możecie przełożyć nim wszystkie warstwy sałatki. Jakie robicie sałatki śledziowe??? Czekam na przepisy 🙂