Tortille pszenne

Tortille pszenne


Tortille pszenne

Pszenne Tortille – bardzo proste w przygotowaniu, do wykorzystania na mnóstwo sposobów. Nafaszerować je można dosłownie wszystkim mięsem, warzywami, rybą dodać trochę dobrego sosu i mamy obiad, lunch do pracy bądź kolację. To tylko kwestia naszego smaku i wyobraźni z czym zjemy taki pyszny pszenny placek 🙂

Składniki na tortille pszenne:

Na około 5 – 6 dużych tortilli:Tortille pszenne

2 szklanki mąki pszennej

200 ml gorącej wody

1 łyżeczka soli

3 łyżki oleju

łyżeczka masła

Przepis na tortille pszenne:

Tortille pszenneWszystkie składniki wkładamy do miksera z hakiem do wyrabiania ciasta (lub wyrabiamy ręcznie na stolnicy) i miksujemy do momentu otrzymania gładkiego, jednolitego ciasta. Ciasto przykrywamy szczelnie folią lub owijamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Z ciasta formujemy kulki, które rozwałkowujemy bardzo cieniutko podsypując mąką. Tortille smażymy na suchej patelni z obu stron około dwóch – trzech minut na średnim ogniu (muszą powstać charakterystyczne bąbelki w kolorze brązowym). Gotowe tortille przekładamy do wilgotnej ściereczki, możemy je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Proste??? Z czym zajadacie tortille ?? Najciekawszy pomysł wykorzystam na blogu 🙂