TRADYCYJNA SZARLOTKA

Tradycyjna szarlotka


Przepis na tradycyjna szarlotkę:

Jedyna taka szarlotka – jak u Babci , na kruchym cieście z jabłkami pachnącymi cynamonem, które rozpływają się w ustach. W końcu się zmobilizowałam i upiekłam na Święta, zniknęła oczywiście ze stołu w zawrotnym tempie, co znaczy, że była pyszna. Dlatego też, będę częściej sięgała po ten przepis – dla przyjemności podniebienia mojego i moich domowników. Oczywiście dobra szarlotka to dobrze dobrany rodzaj jabłek , dlatego jeśli zamierzacie odtworzyć ten przepis u siebie w domach , najlepiej użyjcie tych samych jabłek co ja 🙂

 

Tradycyjna Szarlotka 2

składniki na tradycyjną szarlotkę:

ciasto:

500 g maki pszennej

250 g masła lub margaryny

150 g cukru pudru

1 jajko

1 żółtko

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru waniliowego

masa:

2,5-3 kg jabłek  Szara Reneta lub Champion (można pół na pół)

kilka łyżek cukru ( ja dodałam 5 czubatych brązowego)

2 płaskie łyżeczki cynamonu

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka masła i 1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej do wysmarowania formy

 

Tradycyjna Szarlotka 3

jak zrobić tradycyjna szarlotkę:

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w gruba kostkę, przekładamy do rondla, dodajemy cukier,cynamon i sok z cytryny, mieszamy i dusimy na małym ogniu często mieszając do momentu aż większość jabłek rozgotuje się i utworzy jednolita masę ( spróbujcie masy jabłkowej, jeśli stwierdzicie,że jest mało słodka , dosypcie cukru). Masę po ugotowaniu studzimy.

ciasto:

Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mąki wymieszanej z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym , masę siekamy nożem , tak , aby jak najbardziej rozdrobnić zimne masło, dodajemy jajko i żółtko i szybko zagniatamy . Ja użyłam miksera planetarnego , wrzuciłam wszystkie składniki i zmiksowałam hakiem na jednolitą, zbitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Formę na ciasto smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną lub bułką tartą, ja użyłam tortownicy Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielimy na dwie części, 3/4 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim spód formy dociskając delikatnie palcami . Na ciasto wykładamy schłodzone jabłka, na wierzch ścieramy na tarce jarzynowej na dużych oczkach pozostałą część ciasta.

Szarlotkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni ( góra, dół ), pieczemy około 60 minut, po wyjęciu szarlotkę odstawiamy do całkowitego wystudzenia , dzięki czemu masa jabłkowa zastygnie. Wierzch przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Jakie ciasta piekliście w Święta ???