Zapiekanka z cykorii 1


Zapiekanka z cykorii

cykoria 1Cykoria ma bardzo gorzki smak – także jest to danie dla osób lubiących jej smak. Ta cykoria ma wyjątkowy,inny smak dzięki nietypowemu sosowi w którym jest zapiekana. Ja uwielbiam 🙂 Pamiętajcie, że cykoria bardzo nie lubi światła – w dobrych sklepach spożywczych leży do nas tyłem – tacką. W lodówce również przetrzymujemy ją tak, aby chronić przed światłem.

składniki:

2 główki cykorii

250 ml. mocnego piwa cykoria3

250 ml. mleka

czubata łyżeczka musztardy Dijon

2 łyżki maki pszennej

2 łyżki masła

pieprz, sól, gałka muszkatołowa

opcjonalnie  – 4 plasterki szynki parmeńskiej lub innej szynki dojrzewającej

wykonanie:

Główki cykorii gotujemy 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy make i mieszając czekamy aż nabierze złotego koloru. Dodajemy musztardę, mleko, piwo, przyprawy i mieszamy składniki trzepaczką (intensywnie aby się połączyły).  Cały czas mieszając, na niedużym ogniu czekamy aż beszamel zgęstnieje i zdejmujemy z ognia. Cykorię kroimy wzdłuż na połówki, układamy w naczyniu żaroodpornym (opcjonalnie każdy kawałek możemy zawinąć w plasterki szynki) miejscem przecięcia do góry – zalewamy beszamelem. Pieczemy 20 minut w 220 stopniach w piekarniku (aż powierzchnia lekko zbrązowieje). Podajemy gorące z dodatkami – ja podaje z pomidorami malinowymi wymieszanymi z fetą (słodkie pomidory przełamują smak gorzkiej cykorii).

 

Komentarze

  1. […] na dania francuskie np. zapiekanka z serem Reblochon (przepis), lub zapiekanka z cykorią (przepis), obie bardzo smaczne i godne […]