Awanturka


Awanturka danie z PRLu

Awanturka to nic innego jak pasta z sardynek i twarogu – królowała w PRL jako smarowidło do pieczywa i wbrew temu, że to dziwne połączenie nabiału z rybą w smaku jest genialna 🙂

składniki:awanturka danie PRL

puszka sardynek w oleju

100 g białego sera

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżka koncentratu pomidorowego

mała cebula

papryka słodka i ostra w proszku

pieprz, sól

wykonanie:

Awanturka danie PRLuDo twarogu dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie. Sardynki i cebulę drobniutko siekamy i dodajemy do twarogu. Dokładamy koncentrat pomidorowy, pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, pieprz, sól. Pastę ugniatamy dokładnie widelcem, tak aby miała jak najmniej grudek. Podajemy ze świeżym pieczywem, szczypiorkiem lub ogórkiem kiszonym.