Home / Desery / Babka drożdżowa
15 kwietnia, 2017

Babka drożdżowa

Posted in : Desery on by : admin Tagi: , , , , , , , , , , , , , , ,

Babka drożdżowa

To babka drożdżowa dla leniwych, ponieważ zrobi ją za Ciebie mikser 🙂 Idealna na Wielkanoc lub po prostu do niedzielnej kawki. Możecie do tej babki użyć swoich ulubionych bakalii, a robi się ją prosto, szybko i przyjemnie 🙂

Składniki na babkę drożdżową:

25 g świeżych drożdżydrożdżowa babka

120 g cukru

300 g mąki pszennej

100 g masła

2 żółtka

1 całe jajko

pół szklanki ciepłego mleka

ulubione bakalie

lukier lub tabliczka czekolady

płatki migdałów do ozdobienia babki

Jak zrobić babkę drożdżową?

drożdżowa babka Do ciepłego mleka dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki i drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce – tak powstał zaczyn, który będzie baza naszej babki. Masło rozpuszczamy i schładzamy. Po upływie 15 minut do zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, jajka i żółtko, cukier i miksujemy hakiem do miksera na średnich obrotach około 7 -9 minut, podczas miksowania stopniowo dodajemy rozpuszczone masło do ciasta.  Gotowe ciasto odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia (miskę z ciastem przykrywamy ściereczką), tak aby dwukrotnie zwiększyło swoja objętość.  Wyrośnięte ciasto miksujemy ponownie około 2 minut, dodajemy bakalie (ja dodałam pół szklanki orzechów włoskich posiekanych i garść kandyzowanej skórki pomarańczowej), ponownie miksujemy tak aby wszystkie bakalie równomiernie rozprowadziły się w cieście, przekładamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą i odstawiamy w formie na kolejne 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Wyrośnięta babkę pieczemy około 30 minut, wyłączamy piekarnik i studzimy  ciasto przy uchylonych drzwiczkach. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wystudzoną babkę. Dekorujemy ulubionymi dodatkami (ja użyłam płatków migdałowych i skórki pomarańczowej). Gotowe 🙂 Ciekawa jestem jakich dodatków dodacie do swojej babki?