Boeuf Strogonow


Doskonałe danie zarówno w swej prostocie wykonania jak i smaku – takiego dania nie powinno się urozmaicać, tylko twardo trzymać tradycyjnych przepisów bo klasyka jest ponadczasowa .

składniki:Boeuf Strogonow

1 kg rostbefu lub polędwicy wołowej

2 cebule

40 dkg. pieczarek

4 łyżki koncentratu pomidorowego

natka pietruszki

sól,pieprz, łyżka słodkiej papryki

pół szklanki mąki pszennej

olej do smażenia

łyżka śmietany

wykonanie:

Wołowy Boeuf StrogonowCebulę kroimy w pióra i dusimy na patelni do miękkości, pieczarki kroimy w plasterki i również obsmażamy na patelni na kolor brązowy. Cebulę i pieczarki przekładamy do garnka z dużym,płaskim dnem. Wycinamy z wołowiny wszystkie błony i kroimy w centymetrowe plastry a następnie w półcentymetrowe paseczki, które obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy wołowinę partiami  3 – 4 minuty na kolor brązowy . Absolutnie nie smażymy całej wołowiny na raz – zacznie się dusić , nie smażyć, a w tym daniu chodzi o krótkie i intensywne smażenie mięsa. Usmażone mięso przekładamy do garnka z warzywami. Pieprzymy, solimy, dodajemy paprykę i koncentrat pomidorowy, zagotowujemy (jeśli jest to rostbef nie polędwica mięso musimy poddusić do miękkości), dodajemy śmietanę i natkę pietruszki. Podajemy z ziemniakami lub bagietką.