Cannelloni z tuńczykiem


Cannelloni z tuńczykiem

To danie nie musi pięknie wyglądać – ma smakować. Wszyscy znamy sałatki z tuńczykiem z puszki. A może spróbujmy inaczej go podać niż zwykle. I nie ma znaczenia jakiego tuńczyka macie właśnie w szafce – w oleju, w sosie własnym, w kawałkach, rozdrobniony – każdy się do tego przepisu nadaje 🙂 

składniki

2 puszki tuńczyka (porcja dla 2-3 osób)cannelloni

makaron cannelloni

150 – 200 ml słodkiej  śmietanki 30%

natka pietruszki

czosnek niedźwiedzi lub 2 ząbki zwykłego

3 łyżki startego parmezanu

łyżka mąki

2 łyżki kwaśnej śmietany

sól, pieprz

wykonanie:

cannelloni 2Makaron obgotowujemy kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie. Studzimy. W tym czasie tuńczyka porządnie odsączmy na sitku z oleju lub sosu, przekładamy do miski, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany, posiekany czosnek lub łyżkę czosnku niedźwiedziego, pieprz, sól. Tak przygotowanym tuńczykiem nadziewamy obgotowany makaron cannelloni i układamy w płaskim naczyniu żaroodpornym . W naczyniu mieszamy słodką śmietanę, pozostałą łyżkę kwaśnej śmietany, mąkę, starty parmezan i posiekaną natkę pietruszki (nie  żałujmy natki – świetnie komponuje się z tuńczykiem). Solimy i pieprzymy do smaku i dokładnie mieszamy trzepaczką. Tak przygotowana masą zalewamy tuńczyka i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.  Smacznego 🙂