Chłodnik Litewski


Chłodnik Litewski

Tyle przepisów na chłodnik litewski – co gospodyń kuchni, każda ma swój jedyny, sprawdzony. Wobec tego i ja pozwolę sobie podzielić się z Wami moim jedynym, sprawdzonym 😉 przepisem na chłodnik litewski.

składniki:chłodnik z botwinką

1 pęczek botwiny

2- 3 buraki średniej wielkości

pęczek rzodkiewki

5 ogórków gruntowych

1 l maślanki

100 ml koncentratu barszczu czerwonego

3-4 jajka ugotowane na twardo

8-10 młodych ziemniaków

garść posiekanego kopru

pęczek szczypioru

pieprz, sól, cukier

wykonanie:

chłodnik z burakówBotwinkę drobno siekamy, buraki obieramy i kroimy w drobną kostkę – gotujemy razem około 40 minut w niewielkiej ilości wody, studzimy. Do garnka wlewamy maślankę, dodajemy buraki i botwinkę razem z wywarem, koncentrat barszczu. Ogórki i rzodkiewkę kroimy w drobna kostkę, dorzucamy do chłodnika. Koperek i szczypior drobno siekamy i również dorzucamy do chłodnika, solimy ,pieprzymy, słodzimy do smaku i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Chłodnik podajemy z ugotowanymi ziemniakami i jajkiem na twardo.