Cielęcina z kaparami


Cielęcina z kaparami

To świetne połączenie słodkości cielęciny z ostrym, kwaśnym smakiem kaparów, a wszystko to w delikatnym sosie cytrynowo – maślanym. Doskonałe mięso na kolację lub obiad. Wskazówka: do cielęciny nie używamy pieprzu! Zabijamy wtedy jej słodki smak i będzie smakowała jak wieprzowina.

składniki:CIELĘCINA KAPARY

1 kg udźca cielęcego

szklanka wytrawnego białego wina

2 jajka

szklanka mąki pszennej

szklanka wody lub wywaru warzywnego

pół kostki masła

kilka łyżek oleju

sok z połówki cytryny

2 łyżki kaparów

sól

wykonanie:

cielecina z kaparamiCielęcinę kroimy w 1 cm plastry (w poprzek włókien) i rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety. Tak przygotowane mięso solimy, panierujemy kolejno w roztrzepanym jajku i mące i smażymy partiami na złoto – brązowy kolor z obu stron. Upieczone mięso przekładamy do płaskiego naczynia żaroodpornego (najlepiej żeliwnego) z pokrywą. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Upieczone mięso podlewamy szklanką wina i wywaru lub wody i wkładamy do nagrzanego piekarnika . Pieczemy około 1 godziny – do miękkości, pod przykryciem, sprawdzając od czasu do czasu czy płyn nie odparował, w razie potrzeby podlewamy wywarem lub wodą (jeśli mięso przywarło do spodu naczynia – delikatnie odrywamy je drewnianą łyżką). W rondelku roztapiamy resztę masła, dodajemy sok z cytryny i ubijamy chwile trzepaczką, dodajemy kapary, solimy do smaku, mieszamy i polewamy  upieczone mięso powstałym sosem. Podajemy gorące.