Filet z kurczaka marynowany w kefirze


Filet z kurczaka marynowany w kefirze

Nieco inna i ciekawa wersja grillowanego kurczaka. Oczywiście marynatę z ziół i kefiru możecie wykorzystać do każdego innego białego mięsa na grilla.

Składniki:KURCZAK KEFIR FILET

1 podwójna pierś z kurczaka

MARYNATA:

100 ml kefiru lub zsiadłego mleka

łyżka oleju

kilka łodyg świeżej kolendry

kilka łodyg natki pietruszki

łyżka miodu

łyżka sosu piri piri lub łyżeczka chilli w proszku

sól, pieprz

wykonanie:

FILET W KEFIRZEKolendrę i natkę pietruszki grubo siekamy. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą, dodajemy posiekane zioła i dokładnie mieszamy. Filet z kurczaka kroimy na w poprzek na mniejsze , płaskie części i wkładamy do marynaty. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce (najlepiej na całą noc). Rozgrzewamy grilla lub piekarnik z funkcją grilla do 200 stopni. Układamy marynowanego kurczaka na kratce do grillowania, strzepując nadmiar marynata. Grillujemy na złoto – brązowy kolor z obu stron. Pozostałą marynatę możemy wykorzystać jako sos do upieczonego mięsa.