Flaczki


Zupa flaki

Pieprzna, rozgrzewająca moc flaków gotowanych na rosole – idealna zupa na jesienne wieczory pod kieliszek czegoś mocniejszego ;). Flaki, tak jak i rosół należy  gotować długo i cierpliwie.

składniki:flaki

1,5 litra dobrego rosołu

1 kg flaków wołowych krojonych

marchew ugotowana z rosołu

sól, pieprz, majeranek

łyżka masła

łyżka mąki

białe pieczywo

wykonanie:

Rosół odcedzamy. Flaki obgotowujemy kilka minut we wrzątku, odcedzamy i dorzucamy do rosołu. Gotujemy 1,5-2 godzin na wolnym ogniu przyprawiając dużą porcją świeżo zmielonego pieprzu i soli. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek i pokrojoną w kostkę marchew z rosołu. W rondelku roztapiamy łyżkę masła – dodajemy łyżkę mąki i smażymy chwilę, aż powstanie zasmażka w kolorze złotym. Zasmażkę delikatnie wlewamy do zupy cały czas mieszając. Flaki podajemy z białym pieczywem.