Grillowany kurczak z ananasem i chilli

Grillowany kurczak z ananasem i chilli


Przepis na grillowany kurczak z ananasem i chilli

To przepis bardzo prosty i niskokaloryczny. Połączenie piersi kurczaka z ananasem i chilli – to słodko, pikantne smaki, które świetnie ze sobą współgrają. Jako dodatek do tego dania możecie podać ryż, ziemniaki lub frytki.

składniki na grillowany kurczak z ananasem i chilli

kilka plastrów świeżego ananasa ze skórą

1 podwójny filet z kurczaka

sól, pieprz

papryczka chilli świeża lub mielona

garść świeżego tymianku

łyżka oliwy

Grillowany kurczak z ananasem i chilli

Jak zrobić grillowanego kurczaka z ananasem i chilli?

Pierś z kurczaka przecinamy wzdłuż na cienkie plastry , do oliwy dodajemy pieprz, sól i tymianek – mieszamy. Mięso dokładnie nacieramy oliwą z przyprawami i odstawiamy na 15 minut. Plastry ananasa kroimy na pół i nacieramy posiekaną świeżą papryczka chilli lub oprószamy mieloną (nie za dużo ! Jedna papryczka wystarcza na 5-6 plastrów ananasa). Na rozgrzaną patelnię grillową nakładamy po kawałku kurczaka i ananasa i smażymy z obu stron na zloty kolor. Podajemy gorące 🙂

Jakie owoce i w jaki sposób łączycie z drobiem ???