Przepis na Grzanki z Cukinią
Jeśli lubicie cukinie i znudziły się Wam placki, grillowana lub nadziewana to mam dla Was pomysł na cukinie , którą możecie wykorzystać jako „smarowidło” na grzanki lub poranną kajzerkę. Dla mnie to świetna orzeźwiająca kanapka – doskonała na upalne dni.
Składniki na grzanki z cukinią:
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki octu jabłkowego
łyżka oliwy
100 ml przegotowanej wody
pieprz, sól do smaku
grzanki lub świeże pieczywo
Jak zrobić grzanki z cukinią?
Cukinię kroimy w drobną kosteczkę i dusimy na oliwie z octem 5- 7 minut. Dodajemy drobno posiekany czosnek, miętę, natkę pietruszki, pieprzymy , solimy do smaku i dusimy kolejne 10-15 minut podlewając wodą w razie potrzeby. Tak przygotowaną cukinię podajemy na ciepło z grzankami lub na zimno na kanapki. Możemy również całość zmiksować i podawać jako pastę do kanapek. Znacie jakieś warzywne ciekawe dodatki do pieczywa? Podzielcie się przepisami 🙂