KIMCHI

Kimchi


Przepis na kimchi:

Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej z kiszonych, fermentowanych warzyw, głównym składnikiem jest kapusta pekińska. Kimchi albo się bardzo lubi albo nie jada w ogóle, jest to specyficzne danie o smaku ostro- słodkim, nieco przypominające nasze kiszonki na zimę , tyle ,że jest ostre od niemałej ilości użytego chilli  i bardzo czosnkowe. Koreańczycy właściwie nie wyobrażają sobie posiłku bez Kimchi, jest dodawane do zup, farszy, ryżu, mięsa lub jako przystawka do obiadu. Należy również dodać, ze Kimchi jest bardzo zdrowe, zalecane jest szczególnie w zwalczaniu wirusów w okresach zimowych. Przepisów na Kimchi jest całe mnóstwo – ja podaje Wam jeden z najprostszych.

 

Kimchi2

składniki na Kimchi:

2 duże kapusty pekińskie

główka czosnku

1 jabłko

2 marchewki

1 nieduży por

2 duże cebule

pęczek rzodkiewki

1 pęczek dymki ( ze szczypiorem)

świeży siekany imbir (2 łyżeczki)

100 ml. sosu rybnego

2 łyżki chili w płatkach

1/4 szklanki cukru

1,5 szklanki wody (przegotowanej, wystudzonej)

3-4 łyżki mąki ryżowej

pół szklanki soli

 

kimchi 3

jak zrobić Kimchi :

Kapustę pekińską kroimy w dużą kostkę po odcięciu białej , zgrubiałej części. Kapustę przekładamy do dużej miski , płuczemy, odcedzamy, zasypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny mieszając od czasu do czasu tak, aby sól do wszystkich kawałków.

W międzyczasie marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w cienkie plasterki lub słupki . Cebulę kroimy w pióra. Pora, rzodkiewkę, czosnek i dymkę razem ze szczypiorkiem drobno siekamy.

Zasolona kapustę pekińską przepłukujemy 3 krotnie zimna wodą, odsączamy dokładnie z wody.

Do średniego garnka wlewamy wodę, dodajemy mąkę ryżową, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia na wolnym ogniu, następnie dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 3-4 minuty ciągle mieszając . Powstałą masę schładzamy i dodajemy do niej płatki chilli, dokładnie mieszamy. Do garnka dokładamy posiekane warzywa (prócz kapusty pekińskiej), czosnek i imbir, dodajemy sos rybny i wszystko dokładnie mieszamy.

Kapustę pekińską wkładamy do dużej miski i łączymy bardzo dokładnie dłońmi (najlepiej w rękawiczkach)  z pastą powstałą z warzyw i chilli i przekładamy do dużego słoja. Kimchi musi być włożone luźno do słoja, nie upychamy Kimchi w naczyniu. Słój dokładnie zakręcamy i odstawiamy na dwa dni w temperaturze pokojowej , następnie przekładamy razem ze słojem do lodówki. Kimchi jest gotowe po 1- 2 tygodniach do spożycia. W lodówce może leżeć 3- 4 miesiące.

Podczas procesu fermentacji dobrze jest raz dziennie odkręcić słój i wymieszać Kimchi.

A oto jeden z przykładów jak można wykorzystać Kimchi jako farsz do pierogów (przepis).

Jedliście kiedyś Kimchi ??? Jak Wam smakowało ???