Konfitura Truskawkowa


Konfitura z truskawek

Truskawki są przepyszne w przetworach – ja uwielbiam konfiturę. Bardzo prosta w przygotowaniu, zimą idealna do herbaty i jako pyszne smarowidło do pieczywa. KONFITURA TRUSKAWKOWA

składniki na 1 kg truskawek:

1/2kg cukru żelującego

sok z 1 cytryny

wykonanie:

KONFITURA Z TRUSKAWEKTruskawki myjemy, obieramy z szypułek, większe kroimy na połówki, mniejsze zostawiamy w całości. Tak przygotowane truskawki wrzucamy do garnka lub głębokiej patelni i zagotowujemy na małym ogniu, dodajemy cukier i sok z cytryny. Całość gotujemy około 30 minut. Gorąca konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy około 30 minut. Jeśli chcemy uzyskać większą gęstość konfitury, możemy ja gotować 3 dni pod rząd po 10 minut.