Kopytka z Bobu

Kopytka z Bobu


Przepis na kopytka z bobu

Zostaje Wam czasem bób ?? Przeróbcie go na kopytka i wszyscy będą zadowoleni , bo są bardzo smaczne 🙂

Składniki na kopytka z bobu:

Kopytka z Bobu

1/2 kg bobu

1 jajko

3-4 łyżki mąki

sól, pieprz

Jak zrobić kopytka z bobu:

Kopytka z Bobu

Bób gotujemy w osolonej, wrzącej  wodzie 10 – 15 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy. Gotowy bób przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy 2 łyżki mąki, jajko, pieprz i sól . Wszystkie składniki ugniatamy na ciasto, podsypując pozostałą mąką. Ciasto dzielimy na 3-4 kawałki, z każdego kawałka formujemy wałeczek, uklepujemy ręką i kroimy na kluseczki w kształcie rombów ostrym nożem. Kopytka gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie 1-2 minuty od wypłynięcia. Tak zrobione kopytka możecie podać z masełkiem, okraszone cebulką, z kwaśna śmietaną, serem Feta, czy też sosem mięsnym i surówką. Jeśli zrobicie takie kopytka – poproszę zdjęcia 🙂