Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora


Przepis na kotlety z kalafiora

Kiedy macie w domu nadmiar kalafiora, zróbcie sobie z niego kotlety – są puszyste, smaczne i sycące. Przepis na takie kotleciki jest bardzo prosty, można podać je z przeróżnymi dodatkami i myślę, że będą bardzo smakowały dzieciom.

Składniki na kotlety z kalafiora:

1 kalafiorKotlety z kalafiora

1 jajko

3 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów

1 łyżka mąki pszennej

pieprz, sól

posiekana bazylia lub natka pietruszki lub koperek (co lubicie :))

olej do smażenia

Jak zrobić kotlety z kalafiora?

Kalafiora gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka i na małym ogniu odparowujemy wodę z kalafiora (uważając żeby nie przypalić!). Odparowanego kalafiora ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem, dodajemy jajko, bułkę tartą, make pszenną, pieprz, sól, posiekane zioła i wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Formujemy kotleciki (jeśli masa będzie za luźna – dodajemy więcej bułki tartej) obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na kolor złoto – brązowy z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami – ja podałam z młodymi ziemniakami i surówką z kalarepki.

Z jakich warzyw robicie kotlety – podzielcie się pomysłami 🙂 Najciekawsze wylądują na blogu 🙂