Krem z kukurydzy i batatów

Krem z kukurydzy i batatów


Krem z kukurydzy i batatów

Słodka zupa – krem z kukurydzy i batatów. Można ja podać z grzankami, pestkami dyni lub słonecznika lub płatkami migdałów. Zupy krem są bardzo sycące i intensywne w smaku. Jeżeli chcecie z jakiegoś warzywa wydobyć cały smak – zróbcie z niego krem 🙂

składniki na krem z kukurydzy i batatów:Krem z kukurydzy i batatów

2 puszki kukurydzy

2 bataty

1 cebula

100 ml śmietanki 30% lub puszka mleka kokosowego

1 litr wywaru warzywnego

łyżka słodkiej papryki w proszku

pół łyżeczki pieprzu cayenne

sok z połowy cytryny

sól,pieprz

płatki migdałów

świeża kolendra

łyżka masła

Jak zrobić krem z kukurydzy i batatów?

Krem z kukurydzy i batatówCebule kroimy w pióra i smażymy na maśle na patelni kilka minut razem ze szczyptą soli . Przekładamy do wywaru. Bataty obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wywaru warzywnego. Całość gotujemy pod przykryciem, do momentu,aż bataty będą miękkie. Dodajemy kukurydzę ,śmietanę Lub mleko kokosowe, paprykę , pieprz cayenne,pieprz, sól, sok  z cytryny i całość gotujemy jeszcze 10-15 minut na wolnym ogniu. Zupę zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką masę. Podajemy ze świeżą kolendrą i płatkami migdałów. Jakie robicie ciekawe zupy kremy, podzielcie się ze mną przepisami. 🙂