Krem z kukurydzy i batatów
Słodka zupa – krem z kukurydzy i batatów. Można ja podać z grzankami, pestkami dyni lub słonecznika lub płatkami migdałów. Zupy krem są bardzo sycące i intensywne w smaku. Jeżeli chcecie z jakiegoś warzywa wydobyć cały smak – zróbcie z niego krem 🙂
składniki na krem z kukurydzy i batatów:
2 puszki kukurydzy
2 bataty
1 cebula
100 ml śmietanki 30% lub puszka mleka kokosowego
1 litr wywaru warzywnego
łyżka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki pieprzu cayenne
sok z połowy cytryny
sól,pieprz
płatki migdałów
świeża kolendra
łyżka masła
Jak zrobić krem z kukurydzy i batatów?
Cebule kroimy w pióra i smażymy na maśle na patelni kilka minut razem ze szczyptą soli . Przekładamy do wywaru. Bataty obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wywaru warzywnego. Całość gotujemy pod przykryciem, do momentu,aż bataty będą miękkie. Dodajemy kukurydzę ,śmietanę Lub mleko kokosowe, paprykę , pieprz cayenne,pieprz, sól, sok z cytryny i całość gotujemy jeszcze 10-15 minut na wolnym ogniu. Zupę zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką masę. Podajemy ze świeżą kolendrą i płatkami migdałów. Jakie robicie ciekawe zupy kremy, podzielcie się ze mną przepisami. 🙂