Kurczak pieczony w miodzie i musztardzie


Kurczak pieczony w miodzie i musztardzie

Kurczak pieczony to świetny pomysł na obiad  – kwestia tylko dobrania marynaty,dodatków, farszu. Dziś zachęcam Was do wypróbowania kurczaka w musztardowo – miodowej marynacie z dodatkami, dzięki którym macie danie jednogarnkowe. 

składniki:KURCZAK KUKURYDZIANY PIECZONY Z WARZYWAMI

1 kurczak ok. 2 kg

połówka cytryny

kilka słodkich mini papryk lub dwie duże

4-5 dużych ziemniaków

4-5 małych cebulek

2-3 marchewki

łyżka masła

marynata:

3 łyżki musztardy (mogą być dwa rodzaje)

łyżka miodu

słodka papryka w proszku,pieprz,sól

2 łyżki oliwy z oliwek

wykonanie

KURCZAK KUKURYDZIANY W WARZYWACHWszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Marchewkę kroimy w słupki i kładziemy na dno dużego naczynia żaroodpornego z pokrywą. Na marchewki kładziemy trochę masła (nie więcej niż łyżka) i układamy kurczaka piersią do góry, smarujemy obficie marynatą i wstawiamy do piekarnika na 20 minut bez przykrycia. Po tym czasie kurczaka wyjmujemy, przewracamy piersią do dołu, smarujemy marynatą i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i kolejny raz przewracamy kurczaka smarując go reszta marynaty. Pieczemy jeszcze około 1,5 godziny do miękkości, polewając od czasu do czasu wytopionym tłuszczem spod kurczaka. W połowie pieczenia dorzucamy do kurczaka – pokrojone na ćwiartki ziemniaki, paprykę (jeśli jest duża kroimy ją w grube paski) i całe cebulki. Podajemy np. z mizerią, buraczkami lub ćwikłą.