Kurki w śmietanie 1


Kurki w śmietanie

Wszyscy amatorzy grzybów uwielbiają to danie – ja do nich należę. Kurki w śmietanie możecie podać z makaronem, ziemniakami, jako farsz do tarty jak również z pieczywem. Pamiętajcie aby grzyby kupować tylko ze sprawdzonego źródła!

składniki dla 2 osób:KURKI

30dkg kurek

szklanka słodkiej śmietany 30%

1 cebula

duża garść posiekanej natki pietruszki

pieprz, sól

łyżka masła

wykonanie:

KURKI W SMIETANIEKurki dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy razem z kurkami na rozgrzane masło na patelnię. Pieprzymy, solimy i dusimy około 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Dolewamy śmietanę, gotujemy do momentu aż śmietana trochę zgęstnieje, dorzucamy posiekaną natkę pietruszki, podajemy gorące.

Komentarze

  1. […] kurki? Możecie zrobić je po prostu w śmietanie , przepis znajdziecie tutaj. Można je również marynować i obiecuję w tym sezonie wstawić przepis na kurki marynowane. […]