Kurki w śmietanie
Wszyscy amatorzy grzybów uwielbiają to danie – ja do nich należę. Kurki w śmietanie możecie podać z makaronem, ziemniakami, jako farsz do tarty jak również z pieczywem. Pamiętajcie aby grzyby kupować tylko ze sprawdzonego źródła!
30dkg kurek
szklanka słodkiej śmietany 30%
1 cebula
duża garść posiekanej natki pietruszki
pieprz, sól
łyżka masła
wykonanie:
Kurki dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy razem z kurkami na rozgrzane masło na patelnię. Pieprzymy, solimy i dusimy około 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Dolewamy śmietanę, gotujemy do momentu aż śmietana trochę zgęstnieje, dorzucamy posiekaną natkę pietruszki, podajemy gorące.
[…] kurki? Możecie zrobić je po prostu w śmietanie , przepis znajdziecie tutaj. Można je również marynować i obiecuję w tym sezonie wstawić przepis na kurki marynowane. […]