Makaron po Chińsku


Makaron po Chińsku

Danie mało kaloryczne, zdrowe, kolorowe – to makaron z warzywami i wołowiną. Mięso można zastąpić kurczakiem bądź wieprzowiną. Warzywa również możemy wybrać takie, jakie najbardziej lubimy. Najważniejszy jest sos i makaron ryżowy – to te rzeczy uzupełniają to danie o wyjątkowy smak. Wprowadźcie Chińskie dania do swojej kuchni, są niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Oto jeden z przepisów z wykorzystaniem Chińskich produktów. Jakie warzywa lub przyprawy dołożylibyście do tego dania ???

składniki:makaron po chińsku

50 dkg wołowiny (karkówka, udziec, polędwica)

25 dkg fasolki szparagowej zielonej (może być mrożona)

2 duże marchewki

1 cukinia

1 czerwona cebula

garść posiekanej świeżej kolendry

marynowany imbir

pieprz, sól

olej sezamowy do smażenia

opakowanie makaronu ryżowego

sos:

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki sosu ostrygowego

1 łyżeczka oleju sezamowego

płaska łyżka mąki ziemniaczanej

wykonanie:

makaron po chińskuMarchew i cukinię kroimy w slajdy obierakiem do warzyw. Cebule kroimy w pióra. Fasolkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy al dente. Mięso kroimy w słupki w poprzek ścięgien. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju sezamowego, wrzucamy mięso i smażymy kilka minut na kolor brązowy, jeżeli jest to polędwica, mięso jest gotowe, jeżeli jest to inny rodzaj mięsa, podlewamy go wodą i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości. Gotowe mięso zdejmujemy z patelni, ale pozostawiamy na niej sos, który powstał podczas duszenia. Wrzucamy na patelnię marchewkę, cebulę i cukinię, solimy i pieprzymy do smaku i dusimy 10 – 15 minut. Dokładamy mięso i fasolkę, dokładnie mieszamy, dodajemy posiekaną kolendrę. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą roztrzepując trzepaczką, tak aby ie było grudek mąki. Wlewamy do mięsa z warzywami, podgrzewamy do momentu ,aż sos zgęstnieje. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Na talerz nakładamy makaron, następnie mięso z warzywami, dekorujemy marynowanym imbirem i opcjonalnie sezamem. Smacznego