Młoda kapusta duszona z koperkiem


Młoda kapusta duszona z koperkiem

Smak wiosennych nowalijek – najlepszy. Młoda kapusta jest super dodatkiem do obiadu zamiast surówki.

składniki:

1 główka młodej kapustykapusta młoda z koperkiem

łyżka masła

pęczek świeżego koperku

pieprz, sól

opcjonalnie cukier

łyżka maki pszennej

wykonanie:

Młodą kapustę szatkujemy (nie bardzo drobno). W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy poszatkowana kapustę, solimy, pieprzymy, podlewamy połową szklanki wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut, aż kapusta będzie miękka (możemy dodać łyżeczkę cukru). W połowie duszenia dodajemy drobno posiekany koperek. Do uduszonej kapusty dodajemy mąkę przesiewając ją przez sitko, zagotowujemy aż zgęstnieje dokładnie mieszając. Podajemy ciepłą jako dodatek do obiadu.