Muszle makaronowe nadziewane tuńczykiem


Muszle makaronowe nadziewane tuńczykiem

To kolejny pomysł na nadzienie do muszli makaronowych. Szybkie, proste danie – polecam dla wielbicieli tuńczyka.

składniki:muszle nadziewane tuńczykiem

2 puszki tuńczyka w oleju

1 duża kulka mozzarelli

1 cebula

10 -15 muszli makaronowych

250 ml przecieru pomidorowego

sól,pieprz

natka pietruszki

masło do wysmarowania formy

wykonanie:

muszle makaronowe nadziewane tuńczykiemMuszle gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy,studzimy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Do przecieru pomidorowego dodajemy  łyżeczkę cukru, sól, pieprz do smaku i posiekaną natkę pietruszki, dokładnie mieszamy. Tuńczyka odsączamy na sitku, mozzarellę kroimy w drobną kostkę, cebulę kroimy w piórka. Tuńczyka, mozzarellę i cebulę mieszamy ze sobą i nadziewamy farszem muszle. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy, układamy na nim nafaszerowane muszle i zapiekamy w piekarniku bez przykrycia 10 – 15 minut. Podajemy gorące 🙂